« terug naar vorige pagina

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede is het ijzergehalte van het bloed te laag. Tekenen van bloedarmoede zijn duizeligheid en hoofdpijn. Als u bloedarmoede hebt, zal de huisarts u meestal ijzertabletten voorschrijven.

Hoe onderzoeken we bloedarmoede?

vingerprikMet een vingerprik kunnen we vaststellen of u bloedarmoede hebt. De meter kan dan in een halve minuut vaststellen of uw Hb te laag is. Mensen met een te laag Hb hebben bloedarmoede.

Als uw Hb te laag is, zal de huisarts soms nog verder bloedonderzoek willen doen. U wordt dan voor verder onderzoek verwezen naar het laboratorium in het ziekenhuis. Onze meter is iets minder betrouwbaar dan het laboratorium in het ziekenhuis. De meting valt soms wat te laag uit. Een goede uitslag is dus goed, een laag Hb meten we soms over in het laboratorium.

Bij wie komt bloedarmoede vaker voor?

Bloedarmoede komt regelmatig voor bij vrouwen die maandelijks menstrueren. Vooral in de jaren voor de overgang is het bloedverlies vaak heftig en komt vaker bloedarmoede voor. Verder hebben oude mensen vaak bloedarmoede. Soms is bloedarmoede een teken van een onderliggende ziekte.

Bloedarmoede bij kinderen

Veel mensen denken dat kinderen snel bloedarmoede krijgen. Kinderen hebben echter van zichzelf een lager Hb. Peuters eten vaak slecht, waardoor ze wat weinig ijzer binnenkrijgen. Hierdoor zakt het Hb soms nog iets verder. Dit is iets wat in de loop van de tijd vaak vanzelf weer over gaat. Een vingerprik is bij kleine kinderen vaak bedreigend. Vanwege de geringe consequenties is de huisarts dus terughoudend met het Hb-prikken bij jonge kinderen. Overlegt u liever eerst even op het spreekuur.

Meer weten? Kijk eens op: http://www.thuisarts.nl/bloedarmoede